torsdag 26 november 2009

Överlevnad

Klimatdebatten handlar om mänsklighetens överlevnad. Jorden däremot kommer att finnas kvar i sin bana. Den har genomgått stora katastrofer men fortsätter att snurra kring solen tills vår stjärna slocknar. Människan som art har brutit mot de lagar som gäller för alla andra varelser på vår jord. Redan när detta tvåbenta rovdjur började odla marken, inleddes miljöförstöringen.
Är människan värd att överleva? Ett unikum i universum? Vem är han och hon? En mixtur av gott och ont, lidelse, grymhet och smärta, medlidande, skratt och tårar, tusentals språk och en skapardrift som format och byggt och uppfunnit. Tänkarna, skrivarna, konstnärerna, musikerna,
en Shakespeare, en Mozart och många fler och mycket mer. Denna förunderliga värld på en jord, som nu hotar oss. Hur långt kan vi egentligen tänka in i framtiden?

Lyssnade på klimatdebatten i TV. Det kommer att gå så länge det går. Möjligen kommer vi att vakna upp, när mannens spermer är odugliga? Fostrar vårt demokratiska system människor som tar ansvar för miljön och därmed klimatet? Eller behövs det en överordnad styrning? Vi kan inte rädda miljön utan ingrepp i den s k personliga friheten. Jag föredrar en rättvis ranonering framför ekonomiska styrmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar