torsdag 17 mars 2016

Denna insändare i HD kom inte in förrän jag skrev till redaktionen och anklagade den för censur och hotade med att säga upp min prenumeration.


Det måste bli billigare att anställa

Flyktingsituationen är nu den viktigaste politiska frågan i Ipsos´ senaste undersökning. Svenska folket har vaknat och inser nu att problemen med det stora antalet flyktingar (180 651) i asylsystemet inte kommer att kunna lösas på flera år och att situationen kan bli värre, när ännu fler försöker ta sig till Europa och Sverige. Arbete och bostad är de första stegen in i det svenska samhället. Var finna dessa nycklar?
I september förra året var 369.600 personer inskrivna på arbetsförmedlingen. Av dem är ungefär en tredjedel långtidsarbetslösa. Arbetslösheten för utrikes födda är 15,2 % medan siffran för hela riket är 6,7. Ungdomsarbetslösheten är 16,4 %.
Desperata politiker föreslår nu snabbspår för NYANLÄNDA till arbete och lägre löner för enkla jobb, som  inte finns. Politikerna kan tyvärr inte tänka mer än fyra år framåt i tiden. Detta är ännu ett exempel på hur de gång på gång skapar orättvisor mellan invandrare och svenskar och nu också mellan invandrare och invandrare. Med orättvisor håller man inte ihop ett samhälle. Både svenskar och invandrare har kvar "reptilhjärnan". Det tror jag också politikerna har, fast de låtsas som om den är bortopererad.
Förslagen om lägre lön för enkla jobb kommer att bita sig själv i svansen. Kan man inte leva på sin lön, måste man få hjälp av samhället. Det kostar. Låg lön ger sämre skatteintäkter och pension. Det lägger en ännu tyngre börda på den ansträngda samhällsekonomin. I slutändan ett låglöneproletariat, ett delat samhälle och konflikter.
Hög tid för politikerna att tänka om. SÄNK KOSTNADERNA FÖR ALLA ANSTÄLLDA! Styckar man arbetsgivaravgifterna i sina beståndsdelar, betalar arbetsgivaren inte bara försäkringsavgifter till pension, sjukdom, efterlevande m m för den anställde utan också en arbetsmarknadsförsäkring till A-kassan. Den har i flera år gott med överskott liksom flera andra konton. Dessutom betalar företagen en allmän löneavgift (9,65 %), som Göran Persson införde för att betala EU-avgiften. Den ger statskassan ca 100 miljarder, i själva verket en skatt som läggs på de anställda. Avskaffandet av "löneskatten" har SD länge haft på agendan, men som ingen låtsats om. Till detta kommer avtalsförsäkringar och arbetsgivarens sjuklöneansvar i 2 veckor. Vem vågar anställa? I alla fall inte småföretagare och egenföretagare, av vilka många är invandrare. Dessutom allt papperskrångel, som stjäl tid från företaget. Det är här som jobben finns.
Sverige är som ett gammalt trött företag. Grundaren var handlingskraftig, energisk och arbetsam. Barnen satsade ännu mer och utvecklade företaget.  Men den tredje generationen saknar drivkraft  och fokus och vill helst att någon annan tar över. Förnuft och handlingskraft har gått förlorad.
Gunilla Malmgren
Råå


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar